Gaziantep’in tarihi han ve bedestenleri
Gaziantep’te yapılan restorasyonlarla ayakta kalan 13 han ve 2 bedesten, yöresel ürünlerden tekstil ve hediyelik eşyalara çeşitli ürünlerin satıldığı yerler olarak turistlerin de ilgisini çekiyor. Lala Mustafa Paşa (Hışva), Zincirli Bedesten, Çekirdekçi, Tütün, Kemikli Bedesten, Tuz, Millet, Şire, İnceoğlu, Gümrük, Kürkçü, Maarif ve Anadolu hanları ile Yeni ve Bayaz Han halen ayakta durarak yıllara meydan okuyor.
Yakar, hanlarda bir dönem tekstil üretimi de yapıldığını ifade ederek, “16. ve 17. yüzyılda şer’iye sicillerinde kaydedilmiş olan terekelerde tekstil malzemesi ve boyahane, hallaç ve bezzaz gibi iş kollarının adları geçmektedir. Bu dönemde Antep, tekstil ticaretinin merkezi olan Halep’in tekstil üretimine alternatif olmaktaydı. Şer’iye sicillerinde tezgahlarda dokunan ürünleri, Halep’e götürüp üreticiler adına satan tüccarların varlığına rastlanmaktadır. Antep’te üretilen mallar Halep yoluyla Irak’a veya Akdeniz kıyılarına taşınmaktaydı” diye konuştu.
“17. yüzyılda Osmanlı’nın birçok bölgesinde ayaklanmalar ve iç karışıklıklar sürerken Antep’te ticaret yapılarının sayısında artış olmuştur. Kemikli Bedesten, Mecidiye Hanı, Tuz Hanı, Şire Hanı gibi yapılar bu dönemden sonra inşa edilen büyük hanlardır. Şehrin 17. yüzyılda da diğer bölgelerin aksine ticaretteki canlılığını devam ettirme sebebi, Süveyş Kanalı’nın inşasına kadar Anadolu’yu Basra Körfezi’ne bağlayan ticaret yolları üzerinde bulunmasıdır. Bu bölgelere dağıtımı yapılacak değerli malların satışı, depolanması, korunmasının sağlanması için büyük yapılara duyulan ihtiyaç bu tür fonksiyonları içeren han, bedesten gibi büyük yapıların sayılarının artmasına neden olmuştur. Kentteki ticaretin yoğunluğunu o devirde inşa edilen han sayılarından anlamak mümkündür. Hanların konumları incelendiğinde Antep’in ticaret merkezini oluşturdukları görülmektedir”
Sebzeci, salgının bitmesinin ardından yeniden hareketlenme beklediklerini kaydetti.
Haberi kaynağından okumak için tıklayın.
2021-02-10 08:02:00